София е най-голям град в България, петнадесети по големина в Европа с население 1 286 383 жители. София е столицата на България разположена в Софийската котловина и заобиколена от Стара планина, Люлин и Витоша. Надморската му височина варира от 500м. до 699 м.и площ 492кв.м. Градът е израснал по поречието на р.Искър и притоците Владайска и Перловска. На територията на София има доста минерални извори -природно богатство за софиянци.

За столица София е обявена на 03.04.1879г. по препоръка на Марин Дринов и носи името на катедралата на града "Света София", а за празник на града е приета датата 17 септември - празника на светиците Вяра Надежда и Любов.

Административен, културен, транспортен, индустриален и университетски център,това е емблемата на София. Развитието на града е подчинено на девиза "Расте, но не старее".

София е богата на исторически и археологически паметници и музеи съхранили спомени още от римско време. Днес тук се намира Българската академия на науките, Националната Художествена галерия, университети, театри, природонаучни и исторически музеи запазили историята на старинна София.

За туристите пожелали да разгледат града съществува безплатен тур за обиколка и посещение на забележителностите на София. Ако желаете и Вие да се включите последвайте линка: http://www.freesofiatour.com/Построен в Горнотракийската низина, на двата бряга на р.Марица се намира втория по големина град в България - Пловдив. В далечните времена той носи името Филипополис, а след това - Тримонциум.
Градът на тепетата е с население 382 950 жители и е административен център на община Пловдив, област Пловдив, община Родопи и община Марица, разположен между седемте тепета.

Историческото богатство тук е разнообразно, много от обектите са включени в Списъка на 100-те национални туристически обекта.
Да започнем със Старинен Пловдив, намиращ се в стария град с 17 паметника, Археологическия комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище с крепостни съоръжения от римската и тракийската епоха и зидове с циклопски градеж.

Атракция за Пловдив е Античния театър, построен през втори век, опожарен и възстановен по-късно с около 3500 места на два етажа.
Интерес представляват: Регионалния археологически музей, като най-стара културна институция, с богата колекция от 100 000 експоната; Природонаучния музей, притежаващ 48 000 образци, разпределени по отдели; Историческия музей, съхраняващ 60 000 експоната и  опазващ историческото минало на Пловдив и Пловдивската област.

Архитектурно историческото наследство се допълва с наличието на старите автентични къщи като: Къща музей "Златю Бояджиев" - дом на доктор Чомаков, известен лекар в Пловдив; Балабановата къща, образец на възрожденска архитектура; Къщата на Георгиади с богата декорация; Ламартиновата къща, построена за търговеца Георги Мавроди; Къщата на Хидлиян, като най-добре декорирана къща в града, национален паметник на културата; Къщата на Аргир Куюмджиоглу - Етнографския музей, на четири етажа с 40 000 експоната, връх на възрожденската архитектура. Всяка една забележителност на Пловдив, сама по себе си е интересна за разглеждане, съхранила историята на града.

В Пловдив има доста църкви, някои от тях са национални туристически обекти като: "Св.Св.Константин и Елена" разположена в старата част на града с "чудотворната"  храмова икона; Църквата Св.Неделя с икони на Димитър Зограф; Църква "Св.Марина" - главен храм на Пловдивската епархия.

Не пропускайте да разгледате Художествената галерия, Античния Форум, Античния стадион на площад Джумаята, Античния Одион. Интерес представлява Паметникът на Съединението - 12м.фигура от бронз, Часовниковата кула, намираща се на Сахат тепе, Братската могила, Музеят на авиацията и Алеята на космонавтите.

За туристите пожелали да разгледат града съществува безплатен тур за обиколка и посещение на забележителностите на Пловдив. Ако желаете и Вие да се включите последвайте линка: http://www.freeplovdivtour.com/Сливен е разположен по южните склонове на Сливенската планина. Територията на града е била населена най-напред от тракийски, а след това от римски племена. Сливен е град богат на легенди, символи и история, събирайки миналото с настоящето, запазвайки възрожденския дух на жителите си.

Едни от най-интересните символи, които си заслужава да се посетят са: Сините камъни - променящи цвета си с промяната на сезоните от теменужено синя на пролет, до сиво-мрачна окраска на есен; Паметникът Хаджи Димитър, построен като признателност за войводата с дарения на фирми и граждани; Стария бряст, паметник на бунтарите-юнаци; Паметник  на 7-ми конен полк "Орлето" - в памет на Сливенския полк участвал във войните.
Интерес за гостите е градския часовник, отмерващ общественото и личното време на жителите на Сливен.

Посетителите и гости на града трябва да знаят, че това е роден град на Добри Чинтолов, чийто песни с революционния си дух са вдъхновители на народа срещу поробителите и днес с песента "Къде си вярна ти любов народна...." се гордеят всички българи.

Културното наследство се поддържа с Национален музей на текстилната индустрия, Куклен и Драматичен театър, Исторически музей, Художествената галерия, Симфоничен оркестър и много други творчески сдружения.Пазарджик е административен център на Пазарджишка община, разположен на двата бряга на река Марица. Градът е вторият културно-административен център в Южна България, след Пловдив. Доста е историческото наследство, което се съхранява в града заслужаващо посещение и разглеждане.

На първо място интерес представлява Регионалния исторически музей, включен като национален туристически обект, създаден със задачата да съхранява цялото историческо и културно наследство на Пазарджик. Музеят е открит 1911г., разполага с 8 отдела ателие за реставрации, библиотека, фотолаборатория, магазинче за сувенири и кафе-барче.

Не пропускайте Художествената галерия - Станислав Доспевски открита през 1966г., псевдоним на Зафир Зограф - виден художник иконописец, чийто портрет на сестра му е наречена Българската Мона Лиза. В галерията има 740 творби от 200 автора.

Пазарджик е съхранил и доста къщи-музеи, като историческо наследство: къща-музей Станислав Доспевски, в която е живял Зафир Зограф със статут на архитектурно-художествен паметник; къщата-музей Константин Величков - родната къща на този  просветител и преводач, виден българин и радетел е исторически паметник; къща-музей Георги Герасимов оставил наследство от 7474 творби на своите съграждани.

На разположение на гражданите на града са доста добре уредени църкви като: Св.Петка, Св.Св.Кирил и Методи, Св Георги Победоносец, Голямата и Малката синагога, Св. Архангел Михаил.

Отбийте се и в Храма - Успение на Пресвета Богородица - като символ на Пазарджик и дом на много икони, една от които е на Св. СВ. Кирил и Методи, дело на Станислав Доспевски.

Градския парк, чието име е - Свобода е разположен на р.Марица и е отлично място за разходки и отдих на жителите Пазарджик. Може да посетите Старата поща с оригиналната часовникова кула и музикалния театър, драматичния и културния театър.