ПечатПазарджик е административен център на Пазарджишка община, разположен на двата бряга на река Марица. Градът е вторият културно-административен център в Южна България, след Пловдив. Доста е историческото наследство, което се съхранява в града заслужаващо посещение и разглеждане.

На първо място интерес представлява Регионалния исторически музей, включен като национален туристически обект, създаден със задачата да съхранява цялото историческо и културно наследство на Пазарджик. Музеят е открит 1911г., разполага с 8 отдела ателие за реставрации, библиотека, фотолаборатория, магазинче за сувенири и кафе-барче.

Не пропускайте Художествената галерия - Станислав Доспевски открита през 1966г., псевдоним на Зафир Зограф - виден художник иконописец, чийто портрет на сестра му е наречена Българската Мона Лиза. В галерията има 740 творби от 200 автора.

Пазарджик е съхранил и доста къщи-музеи, като историческо наследство: къща-музей Станислав Доспевски, в която е живял Зафир Зограф със статут на архитектурно-художествен паметник; къщата-музей Константин Величков - родната къща на този  просветител и преводач, виден българин и радетел е исторически паметник; къща-музей Георги Герасимов оставил наследство от 7474 творби на своите съграждани.

На разположение на гражданите на града са доста добре уредени църкви като: Св.Петка, Св.Св.Кирил и Методи, Св Георги Победоносец, Голямата и Малката синагога, Св. Архангел Михаил.

Отбийте се и в Храма - Успение на Пресвета Богородица - като символ на Пазарджик и дом на много икони, една от които е на Св. СВ. Кирил и Методи, дело на Станислав Доспевски.

Градския парк, чието име е - Свобода е разположен на р.Марица и е отлично място за разходки и отдих на жителите Пазарджик. Може да посетите Старата поща с оригиналната часовникова кула и музикалния театър, драматичния и културния театър.

Категория: Градски хотели