Велико Търново е град в Северна България, датиращ от осми век и се простира по поречието на река Янтра. Като столица на Втората българска държава и провеждащото се Учредително събрание тук се изработва първата българска конституция.

Първата атракция по която се захласват гостите на Велико Търново е светлинното шоу "ЗВУК И СВЕТЛИНА" - единствено в България, представляващо комбинация от български фолклор и светлини ефекти, пресъздаващо историята на Българската държава.

Доста време е необходимо да се разгледат забележителностите: Художествената галерия, Музей Възраждане и Учредително събрание, Археологически музей Велико Търново, Царевец, Църквата Св. четирдесет мъченици, Паметник Асеновци. Недалеч от града ще разгледате и историческия резерват Арбанаси.

Месноста между хълмовете Света гора, Царевец и Трапезица е най-красивата част на Велико Търново. Доста от паметниците като: паметникът Майка България на Руско-турската освободителна война, на участниците на в Балканската и Първата световна война се намират на главната улица.

Най-голям интерес за туристите представлява Крепостта Царевец, простираща се по целия хълм с реконструирания царски дворец и Балдуиновата кула, а на върха е патриаршията, изобразяваща средновековната ни история.

Не пропускайте двата водопада: Кая Бунар и Къпиновския водопад сред красива природа, които са национални природни забележителности. В старата част на Велико Търново може да минете по извита тясна уличка наречена Самоводската чаршия за да си купите ръчно изработени сувенири. На самата улица посетете паметника "Велчова завера",къщата на Емилиян Станев и паметника на Стефан Стамболов.

Велико Търново е един от великите исторически градове на България и в днешно време Велико Търново се развива и разраства като модерен и красив град, запазвайки автентичната атмосфера.