OB (Only Bed) – хотелската оферта включва само спане (без храна). Други съкращения, използвани за това понятие са RR, RO или OV.

B&B (Bed and Breakfast) – хотели за настаняване, предлагащи само нощувка и закуска. Безплатни напитки по време на закуската: чай, кафе, вода. Обикновено този тип хотели не предлагат друга храна.

HB (Half Board) – полупансион - освен настаняване, включва две хранения: закуска и вечеря (или обяд). Безплатни напитки по време на закуската: чай, кафе, вода

FB (Full Board) – понятие, употребяван от туроператори и туристически агенции. Означава пълен пансион (освен настаняване, включва закуска, обяд и вечеря)

AL (All Inclusive) представлява "шведска маса" за закуска, обяд и вечеря с разнообразие от салати, хлебчета, супи, основни, десерти и сирена; включени са напитки - алкохолни и безалкохолни, но само тези, които се произвеждат в България, като не се обещават маркови питиета. Виното е често наливно, бирата също е наливна, безалкохолните са български, соковете също. Още се предлагат чай, кафе, вода. Всички напитки са в неограничени количества и често не се сервират, а се вземат от някой от баровете.

UAl (Ultra All Inclusive) - е система включваща всички услуги от All Inclusive пакета плюс някои вносни алкохолни напитки и някои допълнителни услуги по усмотрение на администрацията на хотела / в някои хотели тази система присъства под наименование AEAI, HEAI, AIS, DAI, EAI, AAI, DLAI, HCAI и др./.

ROH (Run Of the House) предполага настаняването да се извършва по усмотрение на администрацията на хотела ( т.е. ако в хотела има различни типове стандартни стаи като например Land View, Sea View, Main Building, Club Room и т.н., при ROH настаняването може да е в който и да е от тези типове стаи в в зависимост от наличността към момента на настаняване )